Anguilla Residence | Paul Lukez ArchitecturePaul Lukez Architecture

PAUL LUKEZ ARCHITECTURE

Anguilla Residence

Anguilla  Caribbean Islands

This house sits on an island made of volcanic rock, which has been transformed over eons by the forces of wind to create a striking and inimitable landscape. Fractal patterns carved in the rock swirl and scrape the topography in an infinite variety of topologies. Water and vegetation occupy voids where possible, supporting a delicate ecology. The site itself is positioned on an outcropping, rising above the waterline some thirty to fifty feet and offering 270-degree views of the surrounding seascape and distant islands.

Because the island is so rugged, water is at a premium. Therefore, the first design intervention was to create a large (concrete) canopy which served to collect the 40 inches of annual rainfall and funnel it to the cisterns below the first floor podium. The canopy also serves as a large shading devise to protect the spaces beneath it from the sun. The program is distributed in four independent structures, which are located partially or completely beneath the canopy. Their spatial juxtaposition creates a series of exterior spaces which are also completely or partially beneath the canopy. The transitions between indoor and outdoor spaces are deliberately ambiguous.

Pools reflect bold colors and are set against the brilliant blues of Caribbean skies and seas. Light, air, sea breezes, salt and the aromas of tropical vegetation permeate the environment and enrich the sensory experience. The destructive effects of tropical storms and winds are mitigated through the use of shutters and doors, designed integrally with the walls and piers. The superstructure is built of concrete, clad in stucco and native stone. The first floor podium is raised to house the cisterns below and also limit excavation of the rock.