CVP Spine | Paul Lukez ArchitecturePaul Lukez Architecture

PAUL LUKEZ ARCHITECTURE

CVP Spine

HANGZHOU, ZHEJIANG PROVINCE    CHINA

The “Spine” project is one of two demonstration projects designed by CVP (The China Vision Project a joint venture team comprised of Brooks Mostue, Jue Zhan and Paul Lukez). The site is located in the forecourt of a large housing development estate of 1,000 units in Hangzhou, China. There is also a park in front of the project, (while not shown) is also part of the design scope. The project developer is among China’s 20 largest development companies, and intends to market its company as one of China’s top “green” developers. Consequently this project is designed to demonstrate how the latest applications of green and sustainable concepts and technologies can be integrated in a building. The program is part recreational facility, and part exhibit space. The recreational uses include a pool, small gymnasium, running track and small club rooms. The exhibit spaces will include display space for new products, and technologies, as well as conference rooms.

The sustainable design features, include passive cooling, and heating features, green (landscaped) walls, green rooftops, geothermal heating, PV solar cells, heliostats, micro wind turbines and many other features. The design, while contemporary in form, integrates local building materials and practices, including recycled roof tiles, local plaster and stone surfaces.